Actuele meldingen


Gedenkboek

De Stichting Historische Reeks Maastricht zal binnen afzienbare tijd een gedenkboek het licht doen zien ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum.
In het hoofdstuk ‘Maastricht Muziekstad’ van de hand van de secretaris van de stichting in de paragraaf Muzikaal Erfgoed wordt de Stichting Matty NiŽl beschreven als een van de eerste instituten in ons land, die zich bekommerden om de muzikale nalatenschap van een belangrijk toondichter.

Matty NiŽlprijs 2020 naar Guillaume Strijdhagen

Op zondag 26 januari 2020 werd de Matty NiŽlprijs 2020 toegekend aan de 15-jarige Guillaume Strijdhagen uit Sittard. Dit gebeurde tijdens de finale van het Prinses Christina Concours Zuid 2 in het conservatorium van Maastricht. Guillaume maakt op de kleine trom zoveel indruk op de jury met het stuk Rudique van Gert Bomhof dat hij tevens doorgaat naar de halve finales van het Prinses Christina Concours in Den Haag. Gert Bomhof is hedendaags componist, docent en muziekjournalist en is onder andere verbonden aan de Muziekschool Barneveld.
De winnaar, die recentelijk ook andere prijzen won, heeft les van Frank Habets en Harrie Spronken.
Andere recente winnaars van de Matty NiŽlprijs zijn Katinka Nelemans uit Amersfoort (2017) en Sophie Schreurs uit Sevenum (2018). De prijs voor een uitvoering van een hedendaags muziekstuk wordt alleen toegekend bij overtuigende kwaliteit.

NiŽl en Carnaval

Op de pagina "Over Matty NiŽl" is een bijdrage verschenen over Matty NiŽl en Carnaval samengesteld door Andrť Stolwijk vanuit het boek van Peter Soeters.

Opnames van Matty†NiŽl

Zoals al eerder aangekondigd is een aantal opnames van muziekwerken van Matty NiŽl op deze site beschikbaar gekomen. U vindt deze in het "Matty NiŽl"-menu onder "Opnames beluisteren", maar u kunt vanuit deze tekst ook rechtstreeks naar de betreffende pagina gaan.

Matty†NiŽlprijs†2018 voor Sophie Schreurs

Op zondag 25 februari 2018 werd de Matty NiŽlprijs 2018 toegekend aan de 19-jarige klarinettiste Sophie Schreurs uit Sevenum. Dit besloot de jury onder leiding van Raymond Spons tijdens de finale van het Prinses Christina Concours Zuid 2 in het conservatorium van de Hoge School Zuyd te Maastricht.
De winnares deed mee aan het concours in de categorie 3 en ze heeft inmiddels 11 jaar les. Sophie Schreurs werd aan de piano begeleid door Vital Stahievitch. Ze won de prijs door de vertolking (in deze volgorde) van Time Pieces: 2. Andante espressivo en 1. Allegro risoluto van de Pools-Amerikaanse componist Robert Muczynski (1929-2010). Het stuk voor klarinet en piano werd in 1983 geschreven.
Sophie Schreurs ontving de prijs uit handen van Theo Bovens, gouverneur van de Provincie Limburg. De Matty NiŽlprijs wordt – bij voldoende kwaliteit – elk jaar tijdens het Prinses Christina Concours Zuid 2 gegeven voor de beste uitvoering van een hedendaags muziekstuk. De prijs omvat een masterclass bij een musicus naar keuze en een boek met CD over Matty NiŽl.

Financiële steun voor opera "Wege" van Matty Niël

De voorbereidingen om te komen tot de premiŤre van de opera Wege worden financieel mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:
 - de Stichting Dr. P.G.J.M. Janssens te Maastricht.
 - T36 Media te Maastricht.

Nieuwe opnames beschikbaar van Matty Niël

Er zijn drie nieuwe opnames verschenen op youtube: Divertimento for flute, clarinet and bassoon, Sonatina No. 1 for piano en Variationen for clarinet, violoncello and piano. De verwijzingen zijn te vinden op onze muziekpagina.

Voortgang in uitvoering "Wege" van Matty†Niël

Er wordt gestaag gewerkt aan het project om een uitvoering mogelijk te maken van het belangrijkste werk van Matty†Niël: de opera Wege. Lees in de flyer hoe de zaken er voor stonden in maart 2017.

Matty†Niëlprijs†2017 naar Katinka Nelemans

Op zondag 29 januari 2017 werd de Matty Niëlprijs 2017 toegekend aan de 19-jarige Katinka Nelemans uit Amersfoort. Dit gebeurde†door de jury onder leiding van Raymond Spons†tijdens de finale van het Prinses Christina Concours Zuid 2 in het conservatorium van Maastricht.
De winnares studeert aan de universiteit Utrecht en heeft 13 jaar les op de dwarsfluit. Zij won de prijs door haar vertolking van Hymne uit 2002 van de Nederlandse componist Jan Rokus van Roosendael (1960-2005).

Berichten die op deze pagina gestaan hebben worden bewaard in ons Archief